baseball dzseki

A baseball dzseki állandó megújulása

A baseball dzseki egy látványos és kultikus darabja az amerikai öltözködési kultúrának, amelynek gyökerei értelemszerűen a baseball sportághoz kötődnek. Az amerikai divat régóta érzékelhető tömeges hatása miatt azonban ez is egy tömegtermékké vált: A baseball dzseki tehát a mindennapos, lezser utcai megjelenés sztenderd tartozéka.

Sokan valószínűleg nem is tudják, hogy baseball dzsekit hordanak. Ennek a ruhatípusnak egyébként elég markáns stílusjegyei vannak. Ide tartozik például a bomber szabás, a mellény szegély-varrás, a jól látható gombolás, vagy éppen a jellegzetes csíkos díszítés. A hétköznapi viselet pulóverként és kabátként is egyaránt számon tartja, az eredeti baseball márkák termékei természetesen egyedi védjegyekkel bírnak. Ennek az amerikai sportágnak a népszerűsége annyira jelentős, hogy zenészek, dizájnerek és közéleti szereplők is gyakran hordanak ilyen baseball dzsekit. Ezt természetesen a divatcégek sem nézik tétlenül, így időről időre újra lendületet kap a baseball dzseki kereslete és gyártása, hiszen sokan szeretnének a sztárokra hasonlítani.

Teljesen persze a baseball dzseki sohasem kopik ki a hétköznapokból, de változó, hogy mikor mennyire meghatározó. A klasszikus korszak után az 1970-es évek végén és az 1980as évek elején lehetett megfigyelni egy kiugró népszerűséget, majd a 2000-es évek elején volt egy újabb kiugró lendülete. Egy szembetűnő szünetet követően mostanában újra „őrületnek” számít. A baseball dzsekinek tehát több, mint 100 év után is erőteljes megújuló képessége van, ami azért is csodálatos, mert az elmúlt 50 évben már nem változott nagymértékben ennek a ruhadarabnak a karaktere. Ez valószínűleg összefüggésbe hozható a növekvő „retró-lázzal”. A divat mellett sok más területen is megfigyelhető egyfajta kiüresedés, mintha már nem lehetne új dolgokat kitalálni. Emiatt nyúlnak vissza előszeretettel a kulturális szerepelők az 1970-80-90-es évek korszakaihoz, amit sokan az amerikai tömegkultúra aranykorszakának tartanak.