cégalapítás, hivatalos tárgyalás

Azonnali cégalapítás

Egy működő, piacképes cégalapítás hosszú időbe telhet, azonban a jogi értelemben vett alapítás akár azonnal is megvalósulhat. Általános esetben, amikor a megrendelőnek nem sürgős ez a szolgáltatás, az adott cégiroda vagy ügyvédi iroda megrendelési sorrend alapján dolgozik, akkor a cégalapítás több napot, vagy akár hetet is igénybe vehet.

Előfordulhatnak azonban olyan helyzetek, amikor az alapítóknak gyorsított eljárásra van szükségük, ezért több iroda is vállal ilyen extra szolgáltatást, természetesen felár ellenében. Azonnali cégalapításra több okból kifolyólag is szükség lehet. Megesik, hogy egy korábban, máshol elindított ügymenet valami miatt meghiúsul vagy elakad, ezért az ügyfél új, gyorsított eljárást igényel egy olyan helyen, ahol az azonnali ügyintézésre garanciát vállalnak.

Olyan szituációk is adódnak, amelyben az azonnali cégalapításnak valamilyen gyors piaci lehetőség vagy valamilyen hitelfelvételi, esetleg pályázati határidő az oka. Ha sikerül találni olyan ügyvédet, aki soron kívül, azonnal megkezdi az alapítást, akkor az adatfelvétel, aláírás és a beküldés tényleg egy nap alatt összejöhet.

A cégalapítás teljesülése azonban a hatóság ügyintézésétől is függ, amit nem lehet befolyásolni. A visszaigazolás általában 2-3 munkanapon belül megtörténik, így ennyi átfutási idővel az azonnali opció esetében is kell számolni.

Végül fontos szem előtt tartani, hogy a jogi bejegyzésen túl is léteznek még adminisztrációs kötelezettségek (például adóregisztráció, működési engedélyeztetés, bankszámla nyitás), amelyeket rövid időn belül el kell végezni az új cég alaptevékenységének megkezdéséhez.