műanyag ablak

Építkezés előtt állóknak: fa vagy műanyag ablak kerüljön beépítésre?

Sorozatunk előző részeiben az építkezés különböző fázisaival foglalkoztunk. Megnéztük, mit érdemes figyelembe venni az építési telek kiválasztásakor, majd azt is, hogyan zajlik az alapásás és az aljzat kiöntése betonnal. Ezután a főfalakkal és födémmel foglalkoztunk, ezúttal pedig egy ismét izgalmas téma következik: annak nézünk utána, milyen lehetőségeink vannak a nyílászárók területén.

A fa nyílászárók mögötti rajongás okai

A fa ablakok és ajtók esetében számos előnyt lehet felsorolni. Talán ahhoz lehetne hasonlítani, amikor valaki bizonyos „elvek” alapján vásárol. Ilyen a klasszikus értékek iránti elkötelezettség, vagy esetleg az a rajongás, amivel valaki a natúr illatok és megjelenés felé fordul. Számukra (érthetően) gyakran a fa nyílászárók tűnnek az egyetlen megoldásnak, hiszen a fa által sugárzott külső tagadhatatlanul nehezen utánozható.

A műanyag ablak és ajtó előnyei

A műanyag ablakok legközismertebb előnye, hogy kedvezőbb áron lehet hozzájuk jutni (többnyire), mint a fa vagy acélszerkezetes ablakokhoz. A kedvező áron túl mellette szól még az is, hogy nagyon tartós termékekről van szó. Egy műanyag ablak élettartama több évtizedet – akár az 50 évet – is elérheti. Ráadásul a műanyag ablak karbantartása is egyszerű: a fával ellentétben nem igényel utókezeléseket, és szinte bármilyen tisztítószerrel takaríthatóak a műanyag ablakok. Nem véletlen, hogy hazánkban ez a fajta nyílászáró jelenti a legnépszerűbb kategóriát.