farkas a hegy ormán

Jóval lakhatóbbá válhat Szibéria a klímaváltozás miatt

Egy új kutatás szerint a nagy ázsiai és oroszországi területek a klímaváltozás hatására lakhatóvá válhatnak a 21. század végére.

Az orosz Krasnoyarsk Szövetségi Kutatóközpont és az amerikai Nemzeti Légtér Intézet közös tanulmányában a jelenlegi időjárási viszonyokat vetették össze a különböző klímaváltozási forgatókönyvek előrejelzéseivel, hogy megállapítsák hogyan változnak a lakható területek a 21. században.

A maga 13 millió négyzetkilométeres nagyságával Oroszország Urál és a Csendes-óceán közé eső része teszi ki az ország területének 77 százalékát. Azonban ezen a területen csupán az ország lakosságának 27 százaléka él – amíg ők is a déli, erdős-sztyeppés vidékeken élnek leginkább.

A kutatók szerint a történelemben rengeteg példát láthatunk arra, hogy a klímaváltozás népcsoportok vándorlásához vezet. Azonban az idő előrehaladtával és a civilizáció fejlődésével az emberek számára nagyobb lehetőség volt a változások elviselésére, valamint az otthonaik kötöttsége miatt kevésbé voltak érdekeltek az elvándorlásban.

Az új tanulmány most arra volt kíváncsiak, hogy a klímaváltozás hatására Oroszország ezen kevésbé barátságos területei, hogyan változnak meg.

A kutatásban összesen 22 különböző klímaváltozási modellt használtak fel – melyek között voltak nagyon pozitívak és a lehető legrosszabb eshetőségekkel számolók is. A modellek előrejelzéseit pedig kivetítették a területről gyűjtött jelenlegi időjárási adatokra. A kapott időjárási tényezőket pedig összehasonlították az emberi lakhatás szempontjából fontos tényezőkkel – melyek között szerepelt például a terület ökológiai potenciálja.

Az eredmények szerint a téli időjárás akár 3,4-9,1 C°-ot is enyhülhet, amíg a nyarak is 1,9-5,7 C°-ot melegedhetnek. Ezek mellett pedig az éves csapadék mennyisége is nőhet, ami kedvez a mezőgazdaságnak. Továbbá a komolyabb felmelegedés mellett a területe állandóan hóval takart részeinek aránya 65 százalékról 40-re csökkenhet, amíg a lehető legenyhébb forgatókönyv mellett az emberi lakhatás szempontjából jelentős javulást mutattak a területek 15 százalékánál – amivel akár az ötszörösére is nőhet a terület jelenlegi lakható része.

Amíg ezek az adatok alapján a területen az összes lehetséges esetben javulásra lehet számítani, a kutatók szerint ez önmagában nem elég ahhoz, hogy a területek valóban vonzóak legyenek az embereknek. A csapat szerint ehhez a kormány által támogatott terület- és gazdaságfejlesztő programokra lesz szükség – kiemelt figyelmet fordítva az infrastruktúrára és a mezőgazdaságra.