állás, elegáns férfi

Milyen állás való neked?

Amikor az ember munkakeresésben van, vagy még tanulóként tervezget, akkor az ideális állás kapcsán jellemzően az elvégzendő tevékenységről és a fizetés mértékéről gondolkozik a legtöbbet.

Ezek valóban lényeges szempontok, de ahhoz, hogy belátható időn belül találjunk egy relatíve jó munkát, ahhoz érdemes szélesebb körben is átgondolni a leendő állásunk paramétereit, körülményeit. Ez azért is fontos, mert így például egy munka-közvetítő központban is hatékonyabban tudnak majd nekünk segíteni. Lássuk, melyek is a fő eldöntendő kérdések:

 

Korosztály

 

A foglalkoztatás jelentős része értelemszerűen a nagykorúakat érinti, de egyre több helyen található állás diákoknak és nyugdíjasoknak is. Utóbbinál a jó lehetőségekhez lényeges elvárás, hogy valamilyen képzettsége legyen a jelentkezőnek, a fiataloknál pedig inkább a motiváció és a képesség számít.

 

Időtávlat

 

Nem mindegy, hogy rövid (pár hónap), közép (kb. 1 év) vagy hosszú távon (több év) szeretnénk-e folyamatosan dolgozni egy helyen. A magasabb kvalitású és díjazású pozícióra általában hosszabb távon keresnek munkaerőt, míg a rövidebb távú lehetőségekhez rendszerint inkább olyan állás köthető, amely kevesebb szakképzettséget, ellenben gyakorlati ügyességet igényel.

 

Fizikai/szellemi

 

Az állások kínálatát jelentősen szűkíti ez a szűrő. Természetesen ez sem fekete-fehér történet, hiszen a skálán többféle variációt találhatunk, legyen az könnyű fizikai munka, képzést nem igénylő irodai foglakozás vagy éppen felsőfokú végzettségre épülő fizikai munka. Emellett további kategóriákat képez a végzettség kérdése is: van-e valamilyen szakképzettség, főiskolai/egyetemi diploma?