táblás kerítés

Milyen esetekben célszerű a táblás kerítés?

A táblás kerítés régóta létező megoldás, hiszen nagymértékű kerítésigény esetén igazán hatékony, ezzel együtt pedig gyártási szempontból is kedvező konstrukció. A táblás kerítés lényege, hogy egyforma, nagyobb kiterjedésű panelekből, avagy táblákból áll, amelyek egymáshoz illesztése könnyen kivitelezhető, végső soron pedig akár kilométeres volumenű kerítéseket is alkothatunk belőlük.

Régebben főként betonkerítések („palánkok”) képezték ezt a kategóriát, manapság pedig inkább a fémkerítésekre vonatkoztatjuk. A fémből készült táblás kerítések ugyanis gyorsabban és olcsóbban elkészülnek, valamint megfelelő minőség és bevonat esetén a szavatosság ügyében sem kell aggódnunk. Attól függően, hogy a tábla felülete egy síkú-e, avagy térben kiterjeszkedik-e (például: hullámos), beszélhetünk 2D, továbbá 3D típusú táblás kerítésekről.

Utóbbiak legfőbb előnye, hogy a meglehetősen sematikus megjelenést némileg megtörik, és a 3D mintázat által stílusosabb, esztétikusabb arculatot nyújtanak. Ezért jellemző, hogy a 2D táblás kerítés inkább ipari területen vagy intézményi környezetben használatos, míg a 3D verziók akár magán ingatlanoknál is előfordulnak. Egy klasszikus mintázatú, akár színes 3D kerítés igazán kedvező megjelenést biztosít otthonunk számára, miközben egy pénztárcabarát opcióról van szó.

Végül a táblás kerítések azért is számítanak hatékony típusnak, mert elhasználódás esetén a panelek mentén könnyebben javíthatóak, illetve cserélhetőek, mint az egyedi, hagyományos kerítések. Pontosan ezért gyakoriak például sportlétesítményeknél, ahol a labda ütközése vagy egyéb kontakt során közvetlen terhelés valósul meg. Emellett olyan infrastruktúráknál is jellemző, ahol szélsőséges időjárási körülmények uralkodnak.